Home

بهداشت حرفه‌ای (Occupational Health) شاخه‌ای از علم بهداشت مي باشد و عبارتست از شناسائی، ارزیابی و کنترل عوامل زیان آور موجود در محیط کار به همراه مراقبتهای بهداشتی درمانی به منظور سالم سازی محیط کار و حفظ سلامت پرسنل شاغل. بهداشت حرفه‌ای را می‌توان به طور خلاصه علم و هنر تامین سلامت در محیط‌های شغلی تعریف کرد. به منظوردست یابی به اين هدف در بهداشت حرفه‌ای برنامه‌هایی در نظر گرفته شده است که به طور خلاصه عبارتند از:

  • معاینات پزشکی گوناگون برای کارکنان
  • شناسايي و اندازه گيري عوامل زيان آور محيط كار که خود به پنج دسته تقسیم می‌شوند:
    • عوامل زیان آور فیزیکی محیط کار شامل سر و صدا_ گرما و رطوبت_ سرما_ ارتعاش_ فشار (کمبود و افزایش فشار)- روشنایی (کمبود و افزایش نور)- اشعه مادون قرمز_ اشعه ماورائ بنفش الکتریسیته.
    • عوامل زیان آور شیمیایی محیط کار مانند گازها، بخارات، دود،گرد و غبار، اسیدها و بازها.
    • عوامل زیان آور بیولوژیکی محیط کار شامل ویروس‌ها، قارچ‌ها، انگل‌ها، باکتری‌ها.
    • عوامل زیان آور مکانیکی و ارگونومیک محیط کار، شامل: وضعيتهاي نامناسب بدن حین کار، بلندکردن و حمل بار بیش از حد مجاز.
    • عوامل زیان آور روحی و روانی محیط کار مانند روابط کارگر با کارفرما، همکاران، زیردستان، تشویق‌ها و تنبیه ها، ارتقاء شغلی و رضایت شغلی. چنانچه هریک از عوامل یاد شده فوق از حد تحمل فیزیولوژیک بدن انسان پیشی گیرد، عوارض و آسیب‌هایی را ایجاد خواهد نمود. در بهداشت حرفه‌ای عمده کوشش‌ها بر شناسایی این عوامل،
    • اندازه‌گیری و درصورت نیاز کنترل آنها متمرکز است.
  • تهيه شناسنامه شغلي پرسنل عملياتي
  • برنامه‌های مربوط به بهداشت و بهسازی محیط کار
  • ایجاد امکانات درمانی و اورژانس طب کار
  • برنامه‌های مربوط به آموزش بهداشتي
  • برنامه‌های مربوط به تغذیه كارمندان